2021. May 11., Tuesday
Ma: Ferenc, Fabríciusz Holnap: Pongrác, Gyöngy
közélet | közlemény
Ellenőrizze a gyanús sms-t!

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. 

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára, egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, amelynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. 

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, az alkalmazás feltelepíti saját magát, ezt követően akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Ha a telefonjára gyanús, csomagkézbesítésről szóló emlékeztető üzenet érkezik, ne nyissa meg! A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz ezekben az ügyekben. A csalás azért terjed nagyon gyorsan, mert akik az alkalmazást telepítették akaratlanul is tovább küldték az eredeti üzenetet akár több száz másik hívószám előfizetőjének is.

Mit tegyen, ha már letöltötte a csalók SMS-ben érkezett applikációját? Állítsa vissza a telefonját gyári beállításokra. Ezzel mindent törlésre került, ezért a telefonon tárolt fontos adatokról készítsen biztonsági mentést. Telepítsen egy megbízható vírusírtót a készülékre, vagy kérje benne szakértő segítségét.

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (45810)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (29294)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Lélekmelengető (28314)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (28291)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Vérre menő vita volt (27731)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.

A honlap tartalmáért felelős vezető:
Suta László üzletág-, stúdióvezető

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu
Stúdióvezető: Suta László

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán