2024. március 19., kedd
Ma: József, Bánk Holnap: Klaudia, Alexandra
archív | közélet
Világháborús repülőroncsot találtak

Feltehetően egy német vadászbombázó repülőgép becsapódási zónáját találták meg Oroszlány térségében - adta hírül augusztus 16-án a honvedelem.hu. 

A Focke-Wulf Fw 190 F-8 egymotoros, együléses repülőgép pontos típusának beazonosításában a megtalált alkatrészek típusa, mérete, és a rajtuk lévő azonosítószámok voltak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai segítségére. Noha a második világháború során a Magyar Királyi Honvéd Légierő is rendelkezett közel 70 darab ilyen típusú géppel, az alkatrészek között talált karóra a német Luftwaffe pilótáinál volt rendszeresített típus. 

Az FW-190 a második világháború egyik jelentős repülőgéptípusa volt. 14 hengeres csillagmotorja legalább 1600 lóerő teljesítményű volt, ezzel közel 650 km/h-ás végsebességre volt képes. Jó manőverező képessége a pilótái mellett az ellenség elismerését is kivívta. A legyártott 20.000 példány számos altípus között oszlott meg, melyek technikai paraméterei folyamatosan fejlődtek. Az Oroszlány közigazgatási területén talált repülőgép földi célpontok (táborok, járművek, menetoszlopok, vagy éppen repülőterek) elleni támadásra volt felkészítve. Ezért elképzelhető, hogy éppen egy ilyen támadás során lőtték le. 

"Mivel helyi elbeszélések alapján, a becsapódást követően a pilóta az érintett területen került elhantolásra, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósága erről a tényről hivatalosan tájékoztatja a partner német hadisírgondozó szervezetet. A fellelhető információkból a pilóta személye jó eséllyel beazonosítható lesz majd. " - fogalmaz a cikket jegyző Várkonyi Melinda százados.

Képeink illusztrációk, de az adott típusról készültek. 


[5 napja]
A II. Rákóczi Ferenc Klubban a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület éves közgyűlésén számos pontot tárgyaltak a jelenlévők
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49583)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33285)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (31852)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31565)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31451)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán