A Magyar Cukrász Iparosok
Országos Ipartestülete egy évtizede hirdeti meg a „Magyarország Tortája”,
pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István
ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
A megtisztelő cím idei nyertese az „Őrség aranya” nevű sütemény lett. Ez egy édességek esetében szokatlan alapanyag, tökmagolaj felhasználásával is készített torta, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása. A finomság a szakmai zsűri értékelése alapján 43 torta közül bizonyult a legízletesebbnek, s ezzel a fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette. Sok összetevőből, munka- és költségigényes folyamat után kerülhet a pultokba az idei finomság, cukrász szemmel nézve is kihívás az elkészítése, kiváltképp a tökmagolajos tükörzselé, amely fedi.
Az „Ország Tortájának” idén is van párja. Ez az édesség nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyén a győztes idén az Áfonya hercegnő tortája lett, melyet a budapesti Tortavár Cukrászda készített.