2024. June 12., Wednesday
Ma: Villő, Cinella Holnap: Antal, Anett
közlemény
Stabil, tartható költségvetéssel vág neki a város az idei évnek

Február 15-i, szerdai ülésen tárgyalta a képviselőtestület a város 2023 évi költségvetését. 

A büdzsé véglegesítését megelőzően a frakciók külön-külön is átrágták a javaslatot, a Bizottságok pontosítottak rajta, míg végül a testület 7 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogadta az idei működés kereteit. 

A teljes összeget tekintve idén a tavalyinál 25%-kal több pénzből, összesen 7,5 milliárd forintból gazdálkodhat a város, ez azonban az energiaárak, a garantált bérminimumok és az infláció növekedésének tükrében reálértéken csökkenést jelent a 2022 évihez képest. Tehát hiába van több pénz a kasszában, kevesebbre lesz csak elég. Ezért szükséges hatalmas fegyelem és türelem ahhoz, hogy a megszorítások mellett is tudjon a város fejlődni, előre lépni.

Nézzük, mit lehet kiolvasni a számokból!

- A bevételek alakulásáról talán sokat elmond, hogy amíg az önkormányzat és intézményeinek kiadásai (az előbb említett infláció, bérminimum és energiaárak miatt) a jelenlegi tervek szerint 30%-kal fognak nőni, addig az állami normatíva átlagos növekedése mindössze 3%, ezért aztán a városnak ezen intézmények (óvodák, bölcsőde, szociális intézmények és a művelődési ház) fenntartásához az eddiginél 50%-kal több forrást kell biztosítani.

- Ezt szerencsére ellensúlyozza az iparűzési adóbevételek tervezett növekedése: a 2022-es előzetes bevallások azt vetítik előre, hogy a cégek árbevétele – és ezen keresztül az iparűzési adó – mintegy 20%-kal fog növekedni. Külön köszönet jár a gazdaság szereplőinek, a vállalkozásoknak és az ott dolgozóknak, akik munkájukkal a bevételhez, fejlesztési és üzemeltetési forrásokhoz juttatják a várost.

- Az IPA növekedése viszont maga után vonja az önkormányzat másik jelentős kiadásának, az állam felé fizetendő szolidaritási adónak az emelkedését is: ez 2023-ban a tavalyihoz képest 38%-kal többet, 622 millió forintot fog elszippantani. A szolidaritási adó alapját képező adóerő-képességünk az adóbevételek mellett azért is növekszik, mert bizony az állandó lakosok száma (akik nem albérletben, vagy munkásszálláson laknak) folyamatosan csökken.

- A 2023-ban bevezetett lakossági adók bevételei a tervek szerint 160 millióval növelik majd a költségvetést. Ezt a forrást összevetve például azzal, hogy pusztán a közvilágítás költsége (még úgy is, hogy a lámpatestek fele nem üzemel!) 180 millió forintba kerül majd, látható, hogy lesz helye a bevételnek, bár annak összegét a testület nem az energiaköltségek fedezésére, hanem elsősorban a járdák, utak, garázsbeállók javítására és fejlesztésére fordítja majd, de hamarosan elindul a vasútállomási tó rendbetétele is.

- Növekedtek az önkormányzat személyi kiadásai, ennek oka sajnos nem jelentős béremelés, hanem a kötelező bérminimumok, valamint egy cafetéria-emelés. Az alpolgármester lemondásával bére a tartalékhoz kerül át, hogy a későbbiekben más feladatokra lehessen felhasználni.

- Az önkormányzat közüzemi kiadásai a tavaly ilyenkor tervezetthez képest – még az uszoda bezárásával is – több, mint kétszeresére, 77 millióról 224 millió forintra emelkednek.

- Az előző évek válságeseményei következménye az is, hogy összesen mintegy hatszorosára, 20-ról 130 millióra növeltük a tartalékokat, amelyek előre nem látható (pl. vis maior) kiadásokra, illetve ha megmarad, akár fejlesztésekre is fordíthatók.

- Mint ahogy újra saját körzetük fejlesztésére fordíthatják majd a települési képviselők azt a fejenként 1,5 millió forint képviselői keretet is, amelyet még 2020-ban a Covid kezdetén kellett lenullázni. 


A költségvetés kiadás oldalán vannak még olyan tételek, amelyekre szívesen áldozunk:

- a közvilágítás-fejlesztés eredményeképpen még az idén, megújulva kapcsoljuk vissza a jelenleg nem világító lámpatesteket, ez a fejlesztés már a jövő hónapban elindul reményeink szerint október végére befejeződik

- További mintegy 500 millió forintnyi energetikai beruházást is tervezünk (a tűzoltóság épületének energetikai korszerűsítését, az idősotthon hőszigetelését és ablakcseréjét, a Meseliget óvoda külső hőszigetelését, és elkezdődik a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése is)

- Az előző évekhez hasonlóan – most nem támogatásból, hanem önerőből – tovább újítjuk és bővítjük a város parkolóit és útjait, erre 50 millió forintot tervezett be az önkormányzat

A működési kiadásoknál az alábbi sorokon láthatunk nagyobb növekedést:

- A sportlétesítmények üzemeltetésére több, mint 100 millió forintot terveztünk. Ebbe nem tartoznak bele a nagycsarnok költségei, azt az OSE fizeti, beletartozik azonban a kiscsarnok, a Fekete István Sportcentrum, a műfüves pálya, az ökölvívó és a küzdősport terem, és a Chudik Lajos Sportlétesítmény helyiségeinek (súlyemelés, teke, foci) üzemeltetése.

- Csökkent az uszoda fenntartására fordított összeg. A létesítmény újra nyitása egyelőre még sajnos nem finanszírozható, a jelenlegi állapot fenntartása is 24 millió forintba kerül. 

- A civil szervezetek támogatása el még nem éri, de kezdi megközelíteni a válság előtti szintet: idén a társadalmi és sportcélú pályázatban 20 millió forintra tarthatnak igény az egyesületek és alapítványok.

- A tavaly óta működő Digitális Tudásközpont pályázati támogatása márciusban megszűnik, nem szeretnénk azonban, ha elkerülne a városból, ezért a működésre új költségvetési sort alkottunk és 20 millió forintot terveztünk rá. Az üzemeltetést továbbra is az OIH végzi majd, a működtetésben az Oroszlányért Alapítvány és az Edutus Egyetem is közreműködik majd. 

- Továbbra is fenntartjuk az orvosi és a fogorvosi ügyeletet, támogatjuk a háziorvosi rendelők működtetését. Az ügyeleteknek a mentőkhöz kerülése az országban több lépcsőben zajlik, Komárom-Esztergom megye csak később csatlakozik majd, addig a város finanszírozza ezt a szolgáltatást is. 

- Új költségvetési sort kapott az Ifjúsági Önkormányzat, ők 254.000 forintból gazdálkodhatnak idén.

- Szélesednek a nemzetközi kapcsolatok lehetőségi, ebben az évben újraindul a finn testvérvárosi kapcsolat és reményeink szerint a francia testvérvárosi együttműködésre is aláírás kerül.


Aki figyeli a politikát, tudja mi történik: rengeteg forrást vonnak el az önkormányzatoktól. Nem csak tőlünk, mindenhonnan. Olyan ez, mint amikor egy sportversenyen nem csak a rajtállomást lövik ki a sportoló alól, de néhányszor el is gáncsolják és még egy kis plusz terhet is pakolnak a hátára.

Az, hogy most ilyen költségvetésünk van, amelyből futja fejlesztésre is, azoknak a kemény megszorításoknak az eredménye, amelyet a tavalyi év folyamán voltunk kénytelenek meghozni, és tartottunk be nagyon következetesen. Ezért külön köszönet az intézményekben dolgozóknak, és a város összes lakosának. 


/Polgármesteri Kabinetiroda

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49993)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33731)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32286)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31914)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31860)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán