2024. április 19., péntek
Ma: Emma, Malvin Holnap: Tivadar, Tihamér
közélet | közlemény
Vadprizmák a biztonságos közlekedésért

Újabb 12 km hosszan telepített vadprizmákat a Vérteserdő Zrt., ezzel jelentősen csökkentve az érintett útszakaszok vadgázolásos baleseteinek kockázatát.

Napjainkban a vadelütések bekövetkezésének okaként legtöbb helyen a vadállomány létszámának növekedését jelölik meg, a valóság azonban ennél jóval összetettebb. Az erdei állatok közúton való átváltási gyakoriságát növeli, ha élőhelyük az emberi jelenlét (legális és illegális tevékenységek) hatására zavarttá válik, ezáltal a vad állandó helyváltoztatásra kényszerül. A bekövetkező balesetek számát befolyásolja továbbá a forgalom, illetve a gépjárművek haladási sebességének növekedése is.

A nagyvadfajok vadmozgását és a közúti vadészleléseket az erdőgazdaság a közútkezelővel és a rendőrséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri, illetve gondoskodik a vad közúton való váratlan felbukkanására figyelmeztető, veszélyt jelző táblák kihelyezésről és karbantartásáról is. 

A helyi és országos gyakorlati tapasztalatok igazolták, hogy a vadelütések eredményesen előzhetők meg széljelző oszlopokra szerelt vadriasztó prizmák alkalmazásával. A prizmák a gépjármű fényszórójának fényét a haladási irányra merőlegesen tükrözik, így az út felé közeledő vadat a szemből érkező fényhatás megállásra készteti a jármű elhaladásáig. A Vérteserdő Zrt. a 2015-2016 években tapasztalt kiugró vadelütési adatok hatására vadriasztó prizmák telepítése mellett döntött. 

A statisztikai adatok alapján a vadelütések csökkenő tendenciája tapasztalható az elmúlt 5 évben, ugyanakkor a 2019-es kiugró értékek a vadgazdálkodót újabb útszakasz biztonságosabbá tételére ösztönözték. A szintén jelentős forgalmat bonyolító kőhányási út esetében a vadriasztó prizmák kihelyezésének előkészítése már 2020-ban megkezdődött, amelynek során a Vérteserdő Zrt. együttműködési szándékkal felkereste a szomszédos vadászatra jogosultakat is. A beruházás harmadik üteme így az Oroszlányi Gazdák Vadászati Egyesületének bevonásával készülhetett el. A 8123. sz. út 23-27 szelvényeit, valamint a 8119. sz. út 31-39 szelvényeit érintve, melynek keretében 478 db új vadriasztó prizma került telepítésre mintegy 12 km hosszban.

A vadgazdálkodók kezdeményezésére és költségére kihelyezett berendezések a vad váratlan megjelenésének esélyét csökkentik, de ott, ahol ezt veszélyt jelző figyelmeztető táblák is jelzik, továbbra is szükséges, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel, a közlekedési szabályok betartásával, a haladási sebesség út- és látási viszonyoknak megfelelő megválasztásával közlekedjenek.

[1 hete]
A Veolia Water Hungary önkéntes szemétszedést szervez a „Föld Napja” alkalmából a dolgozói között, amelyen szívesen látják a városi önkénteseket is!
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49749)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33442)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (32017)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31708)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31625)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán