2024. március 28., csütörtök
Ma: Gedeon, Johanna Holnap: Auguszta, Bertold
közélet
10 tipp a nyári hőség ellen

Mindenkinek megvannak a maga trükkjei a forrósággal szemben, de tény, hogy a hőségriadóval telt hetek a legtöbbeket nagyon megviselik.

Főleg az idősekre, a gyerekekre, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdőkre érdemes különösen odafigyelni, ugyanis szervezetüket fokozottan megviseli a hőség. Cikkünkben néhány olyan tanáccsal igyekszünk szolgálni, melyek hasznosak lehetnek a tikkasztó napok komfortosabbá varázsolásának érdekében.

1. Szellőztetés és árnyékolás

Minden évben felhívják figyelmünket arra, hogy a lakás elsötétítése, valamint a kora reggeli szellőztetés lehet a legjobb választás a hőmérséklet alacsonyabban tartásának érdekében. A lakás fekvésétől függően, amint közeledik a hőség, sötétíts el, engedd le a redőnyt, vagy akár a sötétítő függöny is jó döntés lehet. 

2. Páramentesítő készülék

Ha a meleg magas páratartalommal társul, az kifejezetten kínzó tud lenni. Ezt megtapasztalhatjuk nyáron, amikor egy eső után is marad a forróság, de sokkal magasabb páratartalommal társítva. A lakásban tartózkodás során számos olyan tevékenységet végzünk, amelyek kapcsán nedvesség kerül a levegőbe. Ez ellen ideális lehet egy jó minőségű páramentesítő készülék, amely akár több liter vizet is képes kiszűrni egy nap alatt a levegőből.

3. Tusolás, arcmosás, nedves törölköző

Bár munkahelyen rendszerint nem tehetjük meg, hogy efféle megoldásokkal enyhítsük a forróság hátulütőit, de otthon mindenképpen megtehetjük. Ha időd és elfoglaltságod engedi, akkor tusolj le naponta többször is. A hideg víz helyett részesítsd előnyben a langyosat vagy a kellemesen meleget. Néha már egy arcmosás is sokat segíthet, ugyanis, ha eltávolítod bőrödről az izzadságot, akkor könnyebben tud majd lélegezni, ez pedig kánikulában igazi áldás. A nyakba tett nedves törölköző szintén hasznosnak bizonyul, bár tény, hogy nem minden élethelyzetben engedhetjük meg ezt a luxust magunknak.

4. Csapd be az agyad!

Próbáltad már, hogy a nyári hőség idején téli fényképeket nézegetsz? Gondolj jégcsapokra, havas tájra, vagy idézd fel azt az emléket, amikor télen fagyoskodtál a mínusz tíz fokban. Az agyat ilyesmivel elég könnyű becsapni, próbáld ki, és meglátod!

5. Figyelj a hőszigetelésre!

Igyekszel mindent megtenni azért, hogy kellemes legyen nyáron is a belső mikroklíma? Ha ennek mégsem érzed hatását, akkor könnyen lehet, az ingatlan hőszigetelésével van a baj. Nem csak a falakra érdemes fókuszálni, hanem az ablakokra, nyílászárókra is, ugyanis az ablakokon keresztül rengeteg meleg bejuthat a lakásba.

6. Langyos, meleg innivalók

Sokan azt hiszik, hogy a jégkásákkal és a jeges üdítőkkel tehetnek a legjobbat maguknak a melegben. Tény azonban, hogy a langyos, vagy akár a meleg italok jobb választásnak bizonyulnak, hiszen arra késztetik a testet, hogy hűtse magát. A citromos víz és a teafélék remek választásnak bizonyulnak. Ez utóbbiak akkor is megállják a helyüket, ha magaddal kívánod vinni az innivalót, hiszen a tea felmelegedés után is jóízűen fogyasztható.

7. Könnyű étkezés

A nyári forróság idején a legtöbben alig vagyunk éhesek. Ugyan a testsúlynak ez csak kedvez, de a közérzetnek már nem biztos, hogy annyira. Mivel melegben kevésbé vagyunk éhesek, ezért inkább válasszuk a könnyű ételeket. Akár egy zöldségleves is elegendő lehet, a saláták, gyümölcsök pedig igazi felfrissülésnek számítanak a melegben.

8. Óvatosan a klímával!

A klíma ma már a legtöbb otthonban és irodában megtalálható. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen hőfokra állítjuk azt. A kinti hőmérséklettől való drasztikus eltérés akár megfázáshoz is vezethet. Ne feledkezzünk meg a rendszeres tisztításról sem, amivel pedig a fertőzéseknek vehetjük elejét. A klímát egyébként sokan kifejezetten azért nem szeretik, mert rendkívüli módon szárítja a levegőt. Ennek hátulütőit gyakran a kiszáradt szem kapcsán érezhetjük meg

9. Kerüld a közvetlen fúvásirányt!

Klíma és ventilátor esetében is fontos, hogy ne közvetlenül érjen a levegőfúvás, ennek ugyanis könnyen nyak-és fülfájás lehet a vége. Inkább helyezd úgy a ventilátort, hogy annak kellemes hűvöse messzebbről érje testedet. Néha érdemes szellőztetni is egyet, friss oxigént engedni a helyiségbe.

10. Folyadék, folyadék, folyadék!

Húsz testsúly kilogrammonként egy liter folyadék javasolt, ennek pedig legjobb forrása a tiszta víz. A kávéval, energiaitalokkal és főleg az alkohollal érdemes nagyon óvatosnak lenned, sőt, a melegben ezeket célszerű teljesen kerülni. Az élénkítő teafélék remek választásnak bizonyulnak, de kipróbálhatod akár a matcha teát is, amely egész nap frissen tart. A cukros üdítőket szintén javasolt elkerülnöd, ezek ugyanis biztosan nem oltják szomjadat, ellenben a plusz kilók felkúszásáért igenis felelőssé tehetőek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlytöbblettel nehezebben lehet bírni a meleget is, ezért törekedj a normál testsúly elérésére, s ennél fogva életminőséged javítására.

[1 hete]
A helyi képviselő-testület tagjai a televíziónkban adnak számot a rövidesen véget érő ciklus alatt végzett munkájukról
szerző: ovtv | bővebben...
[2 hete]
A helyi képviselő-testület tagjai a televíziónkban adnak számot a rövidesen véget érő ciklus alatt végzett munkájukról
szerző: ovtv | bővebben...
[2 hete]
A II. Rákóczi Ferenc Klubban a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület éves közgyűlésén számos pontot tárgyaltak a jelenlévők
szerző: ovtv | bővebben...
Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (49635)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (33327)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (31896)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Lélekmelengető (31608)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Vérre menő vita volt (31500)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Telefon: +36 (20) 281-2760
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán