2020. April 4., Saturday 14,0 °C
Ma: Izidor, Kerény Holnap: Vince, Juliána
közélet
Csúszhat az érettségi is

A koronavírus járvány miatt a magyar oktatás március 16. óta digitális munkarend szerint üzemel. 

A gyakorlatban a diákok és a tanárok nagy része még csak próbálgatja az online tanulás lehetőségeit. Mivel most még csak a járvány kezdeti szakaszánál tartunk, bőven elképzelhető, hogy június 15-ig már nem is nyitnak ki újra az iskolák. Ez egyáltalán nem tekinthető túl pesszimista forgatókönyvnek: jó, ha júliusban kezdhet el visszatérni az ország a normális kerékvágásba. 

Az iskolák bezárása leginkább azt a több mint 100 ezer érettségizőt sújtja, akiknek jelentős része egyetemre is szeretne menni. Ők épp a célegyenesben vannak, most kellene igazán belehúzniuk a tanulásba, végigérni a tananyagon, megkezdeni a tételek kidolgozását. Nekik nagyon rosszkor jött az online tanulásra való nehézkes áttérés (de ha ennek most kialakul a gyakorlata, abból még sokat profitálhatnak az utánuk következő nemzedékek, sőt a teljes magyar oktatás is.)  Reális lehetőség, hogy május 4-én nem fogják megtartani az érettségiket, azt el fogják halasztani.

Május elején még nem lehet több tízezer gyereket és tanárt összeterelni, hogy vizsgázzanak, mondta egy forrásunk. A május eleji vizsgák ellen szól az is, hogy ebben az időszakban a járvány kiterjedése miatt még diákok és tanárok is lehetnek karanténban vagy lábadozhatnak. Nem tudni azt sem, hogyan tudnák megoldani májusban az érettségi feladatlapok kiszállítását, ha sok ember esik ki a fertőzés vagy lábadozás miatt a munkából. Többen is úgy vélik, hogy legalább egy hónappal el fogják halasztani az érettségit, de az sem kizárt, hogy a vizsgák június végére vagy július hónapra csúsznak.

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése emiatt akár augusztusra is eltolódhat. Az kevéssé járható út, hogy egyáltalán ne legyen érettségi vizsga, vélik szakemberek. A központi érettségi vizsga lényege épp az, hogy egyetlen standardizált teszttel mérje össze minden diák tudását, és nagy részben ez alapján sorolja be őket az egyetemi helyekre. Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, a diák most is választhatja azt a lehetőséget, hogy az érettségi eredmények helyett a hozott pontjai duplázásával számítsák ki a felvételi pontszámát. 

Korábbi érettségi botrányok (1989, 2005) idején a diákok választhatták azt a lehetőséget, hogy a vizsga megismétlése helyett az év végi osztályzataikat fogadták el érettségi eredménynek. Csakhogy idén az is kérdés, hogy lesznek-e évvégi jegyek, illetve, ha lesznek, azok mennyire reális teljesítményt mutatnak. Szóba jöhetne a félévi jegyek beszámítása is, csakhogy a félévi jegyek nem mindig kiérlelt teljesítmény tükröznek. Sok tanár ad ilyenkor a diákoknak figyelmeztető jelleggel "szedd össze magad" típusú jegyet. 

Ez az összefoglaló az index.hu cikke alapján készült. 


Terveink szerint hétfő esti adásunkban részletesebben foglalkozunk a témával. Kérdéseiket várjuk facebook oldalunkon akár előre is, vagy az adás ideje alatt telefonon, e-mailban, hozzászólásban. 

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (44274)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (27319)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Lélekmelengető (27090)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (26952)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Vérre menő vita volt (26396)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.
Kizuhant a harmadikról (20067)
Csütörtökön a délutáni órákban riasztották a mentőszolgálatot.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán