2018. november 18., vasárnap 0,1 °C
Ma: Jenő, Pető Holnap: Erzsébet, Zsóka
közélet
AIDS világnapja

December elseje az AIDS világnapja.

Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség.

A WHO adatai szerint a világon jelenleg élő 36,7 millió HIV- fertőzöttnek csupán 70 %-a van tisztában a státuszával. Ez azt jelenti, hogy világszerte körülbelül 14 millió ember nem ismeri HIV státuszát és akaratlanul is terjesztheti a fertőzést.

A hazai HIV-fertőzöttek 30-50%-a részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a fertőzöttségükről. Márpedig a korszerű terápiás kezelés életet ment: a modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható. A betegek vírusszámát szinte nullára lehet csökkenteni; az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

Magyarországon aggasztóan kevesen járnak HIV szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A betegség korai szakaszában megkezdett kezelés eredményes terápiához, és ezzel az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez járul hozzá.

A magyarországi nyilvántartásban, Komárom-Esztergom Megyében jelenleg 36 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel.

Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket.

 

A http://www.hivszures.hu oldalon az elterjedt tévhitek megcáfolása mellett mindenki tájékozódhat a HIV-fertőzésről, a gyors és fájdalommentes szűrésről és a magyarországi szűrőhelyekről is.

Komárom-Esztergom Megyében a HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában (2800. Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77. Tel: 34/795-867) minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között. 

forrás: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály

Összes hír...

Népszerű hírek

Szenzációs szarkofág-lelet Környe határában! (43050)
FRISSÍTVE! Pénteken délután fordított ki az eke egy töredéket a római kőkoporsóból, melybe vélhetően 1700 éve temettek egy nőt
Lélekmelengető (26184)
Kabátok lógnak a főtéren, meleg sálak, sapkák várják mellettük gazdájukat.
Óriási római erődöt tárnak fel a szomszédos Környén (25975)
A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi és debreceni egyetem, a miskolci múzeum, Kuny Domokos Múzeum közös projektje az idei feltárás.
Tűzoltóink szupergyorsak – miért "késhetnek" mégis egy tűzesetnél? (25924)
A riasztási rendszer működésének tanulságai egy mopedautó porrá égése kapcsán. A válasz 360-441?
Vérre menő vita volt (25240)
Egy vita hevében életét vesztette egy 21 éves tatabányai férfi.
Kizuhant a harmadikról (18940)
Csütörtökön a délutáni órákban riasztották a mentőszolgálatot.

Elérhetőségeink

Oroszlányi Médiacentrum
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.

Oroszlányi Városi Televízió
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@oroszlanyivtv.hu

2840
2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2.
Telefon: +36 (34) 748-778
info@2840.hu
Főszerkesztő: Palotai Zoltán